Devatenáct klavírů TVRIP (movie) / Devatenact klaviru (2008)

Žánr: Krimi

ČSFD: 96%

Hodnocení: 0 / Hlasů: 0


3399 přehrání filmu

Česká televize úspěšně odvysílala dva televizní filmy podle detektivních románů Emila Vachka: Muž a stín a Zlá minuta. V obou příbězích z první republiky vystupuje vrchní inspektor Klubíčko, detektiv čapkovského ražení, starý mládenec, gurmán, sběratel starých tisků, kterého vynikajícím způsobem ztvárnil Miroslav Donutil.

Film Devatenáct klavírů je posledním příběhem triptychu. Odehrává se těsně před Mnichovem, kdy na Karlovarsku řádí henleinovci a kdy česká policie, aby je nedráždila a aby zabránila - marně, jak víme, atakům z Říše, musí lecjaký případ diplomaticky "zamést pod koberec".

V jednom karlovarském hotelu je ale nalezen mrtvý lázeňský host, vážený německý hudební skladatel, a klavír, na němž komponoval, je úplně barbarsky zničený. Zkušený karlovarský inspektor Tykač (nová postava cyklu, hraje ho Ondřej Vetchý) je v místě před henleinovci tak "kompromitován", že pražské ředitelství požádá o výpomoc Klubíčka, ale protože když Klubíčko vyšetřuje, ví to celá republika, bude třeba nasadit ještě jednoho diskrétního pátrače. Je jím náš známý inspektor Veverka (kterého hraje Radek Holub) a který si zrovna musí ve Varech opravdu léčit žlučník. Brzy se ukáže, že někdo něco hledá v klavírech karlovarské továrny na hudební nástroje Orfeus, jejíž majitel náhle zmizel a podnik přešel za podezřelých okolností do nacistických rukou.

V příběhu nechybí další vražda, okouzlují v něm půvabné ženy (Klára Issová a Monika Hilmerová), podstatnou roli hraje milostná zrada a na své si přijde i nepostradatelný novinář Laurin (Jiří Langmajer).

Diváci se mohou těšit na plejádu živě napsaných epizodních postav a postaviček. Atmosféra první republiky se kalí, nebezpečí je za dveřmi, ale vtipný vachkovský kolorit příběhu zůstává.



Zatím nebyly přidané žádné komentáře.