Vzkříšení dávných světů 3 SD (movie) / Ancient Worlds Brought to Life 3 (2006)

Žánr: Dokumenty

ČSFD: 80%

Hodnocení: 0 / Hlasů: 0


3069 přehrání filmu

Egypťané, Řekové, Khmerové a jejich velmi rozdílné představy o tom, jak se stát nesmrtelnými.

Od samého počátku lidského myšlení se setkáváme s touhou člověka učinit své jméno nesmrtelným, zanechat po sobě zřetelnou stopu, odkaz následovníkům a dalším generacím. Jiní nebyli ani lidé ve staré Kambodži, starém Egyptě či starém Řecku.

Seznámíme se s příběhem svatyně Angkor Wat, vystavěné na území dnešní Kambodže khmerským králem Surjavarmanem II. jež byla palácem, domovem bohů, obrazem nebes a současně i královskou hrobkou. Poznáme, jak skvělá civilizace bylo království Khmérů před tisíci lety.

Navštívíme starý Egypt, kde faraon Achnaton, neboli Amenothep provedl radikální náboženskou reformu, zrušil všechny dosavadní božstva a nahradil je jedním bohem Atonem - Bohem slunce a pustil se do stavby nového hlavního města říše Achetaton (Amarna). Uvidíme, jak proti sobě popudil nejen kněžstvo, ale i obyčejné poddané a jak se jeho památku, činy i jeho nového boha pokusili jeho následovníci vymazat z egyptských dějin.

Nakonec se staneme svědky vzniku Olympijských her ve starém Řecku s jejich ústřední a sjednocující úlohou v životě a vzájemných vztazích rozdílných řeckých městských států a řeckých kolonií, rozkládajících se od dnešního jihozápadního Španělska a severozápadní Afriky až po současné střední Turecko, kolem celého Středozemního moře.



Zatím nebyly přidané žádné komentáře.